• bel ons+31 (0)88 592 81 13

Nieuws \ Updates

Nieuw: de BTW Check

Vanaf deze maand is de BTW Check als nieuwe webservice beschikbaar. Als een BTW-nummer wordt ingegeven in combinatie met het land, wordt direct aangegeven of dit nummer bestaat. Deze service is beschikbaar voor 28 Europese landen.

BTW-CheckBij leveringen uit of naar een ander EU land is het nodig om correcte BTW-nummers te administreren zodat de BTW op een correcte manier wordt verlegd. De BTW Check zorgt ervoor dat BTW-nummers direct bij invoer gecontroleerd worden. Op deze manier zijn beide partijen verzekerd van juiste data.

De BTW Check kan ingezet worden voor het valideren van BTW-nummers in de volgende landen:

België Letland
Bulgarije Litouwen
Cyprus Luxemburg
Denemarken Malta
Duitsland Nederland
Estland Oostenrijk
Finland Polen
Frankrijk Portugal
Griekenland Roemenië
Groot-Brittanië Slovenië
Hongarije Slowakije
Ierland Spanje
Italië Tsjechië
Kroatië Zweden

Meer informatie over deze service vindt u in onze documentatie.

Waarom Btw-identificatienummers controleren?

Om te bepalen of u wel of geen btw moeten heffen over de door u geleverde producten of diensten aan klanten in het buitenland, dient u te weten of uw klant een ondernemer is en dus beschikt over een btw-nummer.

  • Als u levert aan klanten die een btw-identificatienummer hebben, hoeft u geen btw over de door u geleverde producten/diensten te rekenen. De klant berekent en betaalt de btw zelf in zijn eigen land.
  • Levert u echter aan particulieren, ofwel klanten die niet over een btw-nummer beschikken, dan is de door u geleverde dienst belast met de Nederlandse btw.

Als bij controle van uw administratie blijkt dat u klanten onterecht geen btw heeft laten betalen, krijgt u een naheffingsaanslag. U moet dan alsnog btw betalen over de goederen en diensten die u zonder btw hebt geleverd. Om dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk om het btw-identificatienummer op voorhand te controleren.